top of page

Die Lorelei, S532 ; Sonata in B minor, S178 | Mariam Batsashvili

Nemzetisége : Grúz

Koncertjei : 

Kora : 23

Mindössze 23 évesen Mariam Batsashvili generációjának legígéretesebb tagjai közé tartozik. Első nemzetközi elismerését a 10. Nemzetközi Liszt Zongoraversenyen szerezte 2014-ben Utrechtben, ahol az I. helyezés mellett megnyerte a Junior Zsűri és a Sajtó Különdíját is. „A győztes Batsashvili minden frázisból valami különlegeset csinál”, írta a holland újság, a NRC Handelsblad, míg a nemzetközi zsűri „kész művészként” emlegette, akiben „igaz érzelem” és „valami félelmetes erő” egyszerre jelen van.


E versenysikerek után először próbálhatta ki magát vezető szimfonikus zenekarokkal, fellépett többek között a Holland Rádió Szimfonikus Zenekarával James Gaffigan vezényletével az amszterdami Concertgebouw-ban, majd a Rotterdami Filharmonikus Zenekarral Rafael Payare vezényletével, illetve a Brüsszeli Filharmonikus Zenekarral. Mariam több mint 30 országban adott szólókoncertet, többek között Kínában, Dél-Koreában, Indonéziában, Brazíliában, az Egyesült Államokban, Dél-Afrikában, Franciaországban, Spanyolországban, Norvégiában, a Balti országokban, a Benelux Államokban és Németországban. Számos fesztivál vendége volt, játszott a bonni Beethovenfesten, a bolognai Pianofortissimo Fesztiválon és a Delft Kamarazenei Fesztiválon. 


Mariam Batsashvilit az ECHO (Európai Koncerttermek Szervezete) a 2016/17-es évad „Rising Star” művészei közé választotta, így több jelentős európai koncertteremben is megmutatkozhat majd egész Európában, mint például a párizsi, kölni és Luxemburgi Filharmónia terme, a bécsi Musikverein, a brüsszeli Palais des Beaux-Arts, a budapesti MÜPA, a barcelonai L’Auditori, stockholmi Koncertterem, a londoni Southbank Centre, a hamburgi Elbphilhamonie, illetve visszatér majd a Concertgebouw-ba is.


Mindemellett fellép majd a londoni Wigmore Hall-ban, a szentpétervári Filharmóniában, Kirill Karabits vezényletével a weimari Staatskapelle-ben, Takács-Nagy Gábor karmesterrel és a Dijoni Zenekarral, illetve a müncheni Herkulessaal-ban Norichika Iimori vezényeltével a Württembergi Filharmonikus Zenekar közreműködésével.


Mariam Batsashvili 1993-ban született Grúziában, tanulmányait Natalia Natsashvilinél kezdte a Mikeladze Központi Zeneiskolában, majd később a weimari Liszt Ferenc Zeneakadémián Grigoriij Gruzman tanítványa lett. 2001-ben megnyerte a weimari Ifjú zongoristák Nemzetközi Liszt Ferenc Zongoraversenyét, 2015-ben pedig megkapta a tekintélyes Arturo Benedetti Michelangeli díjat is. 


Mariam Batsashvili a Deutsche Stiftung Musikleben ösztöndíjasa.

MARIAM BATSASHVILI

Mariam Batsashvili
Mariam Batsashvili

press to zoom
Mariam Batsashvili
Mariam Batsashvili

press to zoom
Mariam Batsashvili
Mariam Batsashvili

press to zoom
Mariam Batsashvili
Mariam Batsashvili

press to zoom
1/3
bottom of page