top of page

Die Lorelei, S532 ; Sonata in B minor, S178 | Mariam Batsashvili

Nemzetisége : Grúz

Koncertjei : 

Kora : 23

Mindössze 23 évesen Mariam Batsashvili generációjának legígéretesebb tagjai közé tartozik. Első nemzetközi elismerését a 10. Nemzetközi Liszt Zongoraversenyen szerezte 2014-ben Utrechtben, ahol az I. helyezés mellett megnyerte a Junior Zsűri és a Sajtó Különdíját is. „A győztes Batsashvili minden frázisból valami különlegeset csinál”, írta a holland újság, a NRC Handelsblad, míg a nemzetközi zsűri „kész művészként” emlegette, akiben „igaz érzelem” és „valami félelmetes erő” egyszerre jelen van.


E versenysikerek után először próbálhatta ki magát vezető szimfonikus zenekarokkal, fellépett többek között a Holland Rádió Szimfonikus Zenekarával James Gaffigan vezényletével az amszterdami Concertgebouw-ban, majd a Rotterdami Filharmonikus Zenekarral Rafael Payare vezényletével, illetve a Brüsszeli Filharmonikus Zenekarral. Mariam több mint 30 országban adott szólókoncertet, többek között Kínában, Dél-Koreában, Indonéziában, Brazíliában, az Egyesült Államokban, Dél-Afrikában, Franciaországban, Spanyolországban, Norvégiában, a Balti országokban, a Benelux Államokban és Németországban. Számos fesztivál vendége volt, játszott a bonni Beethovenfesten, a bolognai Pianofortissimo Fesztiválon és a Delft Kamarazenei Fesztiválon. 


Mariam Batsashvilit az ECHO (Európai Koncerttermek Szervezete) a 2016/17-es évad „Rising Star” művészei közé választotta, így több jelentős európai koncertteremben is megmutatkozhat majd egész Európában, mint például a párizsi, kölni és Luxemburgi Filharmónia terme, a bécsi Musikverein, a brüsszeli Palais des Beaux-Arts, a budapesti MÜPA, a barcelonai L’Auditori, stockholmi Koncertterem, a londoni Southbank Centre, a hamburgi Elbphilhamonie, illetve visszatér majd a Concertgebouw-ba is.


Mindemellett fellép majd a londoni Wigmore Hall-ban, a szentpétervári Filharmóniában, Kirill Karabits vezényletével a weimari Staatskapelle-ben, Takács-Nagy Gábor karmesterrel és a Dijoni Zenekarral, illetve a müncheni Herkulessaal-ban Norichika Iimori vezényeltével a Württembergi Filharmonikus Zenekar közreműködésével.


Mariam Batsashvili 1993-ban született Grúziában, tanulmányait Natalia Natsashvilinél kezdte a Mikeladze Központi Zeneiskolában, majd később a weimari Liszt Ferenc Zeneakadémián Grigoriij Gruzman tanítványa lett. 2001-ben megnyerte a weimari Ifjú zongoristák Nemzetközi Liszt Ferenc Zongoraversenyét, 2015-ben pedig megkapta a tekintélyes Arturo Benedetti Michelangeli díjat is. 


Mariam Batsashvili a Deutsche Stiftung Musikleben ösztöndíjasa.

MARIAM BATSASHVILI

bottom of page